Mikael Alaraappana

Onko politiikka rikki

Liike nyt on viime päivinä väittänyt politiikan olevan rikki. Jos politiikka on rikki Suomessa, niin kuinka rikki se on muissa maissa. Suomi on tällä hetkellä vuoden 2017 democracy indexin mukaan jaetulla yhdeksännellä sijalla demokratian toteutumisessa. Mielestäni hyvin maalle, jossa vielä 36 vuotta sitten oli vallalla presidentti 26 vuoden hallinnon jälkeen. Lähtökohdat ovat siis Suomella hyvät, niin aletaan katsoa mitä Jungner ja Harkimo haluavat kehittää meidän toimissamme.

 

Jungner @ Uusi suomi:"Avain parempaan politiikkaan on lisätä ja parantaa politiikan vuorovaikutusta. Tämä tarkoittaa käytännössä, että 

a) on alusta vuorovaikutukselle verkossa, jossa keskenään erimieliset ovat vuorovaikutuksessa keskenään

b) vähennetään poliittisen aatetotuuden painoarvoa argumentoinnissa 

c) keskitytään konkreettisiin ongelmiin 

d) annetaan enemmän tilaa asiantuntemukselle 

d) avataan uusia polkuja ihmisille osallistua sekä vuorovaikutukseen että päätöksentekoon

e) vaalitaan toista kunnioittavaa ja avointa keskustelukulttuuria"

 

Alusta vuorovaikutukselle kuulostaa jotenkin tutulta... Eikös sosiaalinen media mahdollista nykyisin hyvin mittavan vuorovaikutuksen eri mielipiteiden kesken. Se kuinka sitä käytetään riippuu käyttäjästä ja hänen näkyvyydestään. Muutama vuosi sitten ei ollut sellaista ammattia kuin ammattimainen tubettaja. Nyt lukuisia nuoria hankkii elinkeinonsa lähettämällä mielipiteitä internettiin. Kyllä sieltä on tulossa myös poliittisia vaikuttajia, jotka osaavat keskustella sosiaalisessa mediassa.

 

Poliittisen aatetotuuden painoarvon vähentäminen on melko hankalaa, jollei muuteta oikeasti radikaalisti Suomen vaalijärjestelmää. Suomen vaalijärjestelmä kannustaa pelaamaan varman päälle, ettei oma ääni mene hukkaan (tai näin ainakin suurin osa ajattelee, koska kuka nyt haluaisi äänestää luuseria). Puolueet ovat merkittävässä roolissa, jotta edes jotain päätöksiä saataisiin tehtyä. Suomessa oli 2015 eduskuntavaaleissa hivenen reilu 2100 ehdokasta. Näillä jokaisella henkilöllä on omat mielipiteet asioista, mutta puolueiden kautta keskivertoäänestäjällä on edes jonkinmoinen taju, että minkälaiselle henkilölle se ääni menee. 

 

Kukahan sitten nämä konkreettiset ongelmat päättää? Konkreettinen ongelma voi olla jollekin, että onko minulle asuntoa, kun taas toiselle se voi olla, että mitä minä teen tällä perintörintamamiestalolle, kun ei ole asukasta. Eniten mielenkiintoa sekä keskustelua viimeisimpänä vaalikauden aikana on aiheuttanut alkoholilain vapautukset eli onko tämä Suomen suurin ja tärkein kysymys? 

 

Asiantuntemuksen lisääminen on tietenkin tärkeää, mutta asiantuntijoita on aina joka lähtöön. Hyvänä esimerkkinä THL on viimeisen puolen vuoden aikana ilmoittanut, että alkoholilain vapauttaminen lisää kuolemia, mutta huumeet pitäisi kuitenkin dekriminalisoida. Lähtökohta pitäisi tietenkin olla se, että kuunnellaan avoimesti lukeneiden mielipiteitä ja niiden perusteella tehdään päätökset. 

 

Viides kohta d eli uusien polkujen avaaminen, niin toistaa pitkälti ensimmäistä kohtaa eli tähän on varmasti tulossa muutosta tulevaisuudessa. Se mitä muutosta liike nyt tuo pöydälle on hankala visioida. 

 

Viimeisessä kohdassa korostetaan toista kunnioittavaa sekä avointa keskustelukulttuuria. Tämähän on se tärkein. Kansanvallan tärkein osa on, että jokainen henkilö on yhden äänen arvoinen. Jokaisella henkilöllä on jotain tuotavaa Suomen kehittämiseen ja kansalaiset pitäisikin saada innostumaan politiikasta. 

 

Oma mielipiteeni on Suomen demokratian tilan parantamiseen olisi kansalaisaloitejärjestelmän vahvistaminen. Sveitsissä tarvitaan 50 000 allekirjoitusta, että laista äänestetään. Suomessa samalla määrällä allekirjoituksia saadaan asia eduskunnan käsittelyyn, mutta käsittely jää mielestäni hyvin pintapuoliseksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kansalaisaloitteista voisi tehdä pakolliset käsiteltävät ja pakolliset lausunnot jokaiselta edustajalta.

Eikä tuossa vielä mitään erikoista edes olisi.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Vapaa markkinatalous ja Kokoomus sen tohtorina ja moottorina! Tulos on tässä!

http://ariojapelto.blogspot.fi/2010/08/kokoomuksen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset