Mikael Alaraappana

Alaikäisten vapauttaminen kirkollisverosta

Suomessa on 2017 tilastojen mukaan 933 934 alle 20-vuotiasta ihmistä, jotka kuuluvat ev. lut. kirkkoon. Näistä vasta 18-vuotta täyttäneet saavat tehdä päätöksen kyseiseen yhteisöön kuulumisesta. Kuitenkin jos alle 18-vuotias tekee töitä, niin kirkko ottaa mielellään hänen pienistä palkoista oman pikkuosuutensa vaikka lapsi ei sitä haluaisi, sillä vain huoltajan kanssa yksimielisesti tehty päätös eroamisesta onnistuu. 

 

Itse olen eronnut kirkosta täytettyäni 18-vuotta ja sitä ennen työskentelin monena kesänä erilaisissa työpaikoissa sekä ympäri vuoden lehteä jakaen. Näistä rahoista minun piti antaa kirkolle veroa, mitä en sinne olisi halunnut maksaa. Rahan määrä ei ole suuri, mutta vaatimattomista oloista kotoisin olevalle pojalle niilläkin olisi ollut käyttöä. On myös monia nuoria, jotka muuttavat pois kotoa ennen täysi-ikäisyyttä ja alkavat työskennellä elääkseen. Jokaisen pitäisi jo yhdenvertaisuuslakien puolesta vuoksi saada tehdä päätöksen omasta kirkollisverostaan, mutta harmittavasti sitä ei kuitenkaan sovelleta uskonnonharjoittamiseen. 

 

Nykyisin on netissä monia huijauksia, missä yritetään saada tilaaman joku asia halvalla, jonka jälkeen tilaus jatkuukin kalliina automaattisesti menevänä kustannuksena. Kirkon kasteessa ollaan kirjoitettu pieneksi printiksi saatu lisättyä 18-vuoden karenssi eroamisesta, jos huoltaja näin haluaa. Ymmärrän kuitenkin, että uskovaiset haluavat kastaa ja tällä tavoin pelastaa jokaisen sielun, mutta en ymmärrä miten kirkko kehtaa ottaa rahaa vastaan lapsilta. Kyllä aikuisten pitäisi pystyä pyörittämään kirkkoa ilman, että sinne valtio automaattisesti lähettää pakkoliitettyjen lasten kolehdit repien ne palkoista ilman lupaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Alaikäiset pitäisi vapauttaa uskonnollisten yhteisöjen jäsenyydestä muutenkin. Liittykööt 18-vuotispäivänä haluamaansa lahkoon, jos uskoo.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Juuri noin, kun Juho kirjoitit. "Puolustuskyvyttömän" lapsen pakkoliittäminen kirkkoon tulisi tehdä lailla luvattomaksi. Liittyköön sitten mihin tahansa täytettyään 18 vuotta.
Luulen, että ei olisi liittyjiä tungokseen asti, kun ihmiset tuossa iässä tajuavat olla liittymättä tuohon järjettömään yhteisöön.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Noin se pitäisi olla. Kirkosta eroaminen voi olla monelle kova päätös sen takia, että silloin irtisanoutuu jäsenyydestä, johon vanhempasi ovat sinut liittäneet, ja joka yhdistää sinut aiempien sukupolvien jatkumoon. Itsekin olisin mielelläni pysynyt jäsenenä, ellei kirkon politisoituminen olisi pakottanut minua eroamaan kymmenisen vuotta sitten. Kirkko on muuttunut lähes joka suhteessa vastenmieliseksi laitokseksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mielenkiintoinen pointti, vaikka toki koskee hyvin lyhyttä aikaa ja vähäistä ryhmää. Ehkäpä juuri siksi asia ei kiinnosta ns. ketään, varsinkin kun ryhmä ei voi äänestää ja henkilöt poistuvat ryhmästä samalla kun saavat äänioikeuden.

Toimituksen poiminnat