Mikael Alaraappana

Kunnioitetaan demokratiaa; Pienpuolueet galluppeihin mukaan

Suomessa on 19 puoluetta puoluerekisterissä, joista kymmentä kohdellaan epäreilusti gallupeissa. Ennen vaaleja galluppien saama huomio lisääntyy koko ajan ja niiden pohjalta tehdään ratkaisuja äänestämisen suhteen. Helsingin sanoman sekä YLE:n tuottaman gallupin toisiksi alimmaisena on kuitenkin ryhmä nimeltä muut. Tämän alla on vielä hallituspuolue siniset selvästi heikommalla gallup-menestyksellä. 3 kuukauden päästä pidettävät vaalit tulevat olemaan monelle pienpuolueelle näytönpaikka, sillä se ratkaisee saako puoluetukea vai ei. Tällä tavoin pimittämällä tietoa journalistit tukevat vanhojen puolueiden valtaa ja laskevat mahdollisuuksia uusien puolueiden nousemiselle.

 

Missä vaiheessa puolue on vielä pienpuolue? Onko jokainen puolue, joka on saanut ehdokkaita eduskuntaan ns. kunnon puolue eikä enää pienpuolue. Silloin esim. siniset olisivat pienpuolue, koska heidän nimissään ei ole yksikään hallituspuolueen jäsen ole tullut äänestetyksi eduskuntaan vaan ne kuuluivat perussuomalaisiin siinä vaiheessa. Jos taas eduskunnassa olevat loikkarit lasketaan omaksi kunnon puolueeksi, niin siinä vaiheessa myös liike nyt ja seitsemän tähden puolue pitäisi erotella omaksi puolueeksi galluppeihin, koska niillä on kansanedustaja.

 

Jos taas äänestysmääriä pidetään syynä, että ei vielä lasketa omia määriä tietyille puolueille, niin taas ne siniset menevät samaan kategoriaan kuin muut pienpuolueet eli piraattipuolue sai 2015 eduskuntavaaleissa reilu 25 000 ääntä eli n. 0,8 prosenttia äänistä. Nyt siniset ovat saamassa yhden prosentin verran äänistä galluppien mukaan ja tämä vastaa n. 30 000:a ääntä koko Suomesta eli aika samoissa ollaan.

 

Historiallisesti piraattipuolueella on jo yli kymmenen vuoden historia Suomessa ja toiminta on myös Euroopan laajuista. Sillä on edustajia muista maista Euroopan parlamentissa ja esim. Tsekeissä toimii Prahassa pormestarina piraattipuolueen jäsen. Suomessa meillä on kunnallispoliitikkoja.

 

Nyt on myös ollut uutisia vaaliliitoista esim. Pirkanmaalla ja Helsingissä. Varsinkin Helsingissä oleva neljän puolueen vaaliliitto on jo lähellä vaadittavaa äänikynnystä ja uskon, että myös siinä tulee tiukka kilpailu mahdollisesta eduskuntapaikasta, joka johdattaa kaikki vaaliliiton puolueet taistelemaan vahvemmin siitä paikasta. Samalla tavalla kuin pääministeripuolue spekulointi auttaa sekä demareita että kokoomusta, niin tuo kilpailutilanne auttaa myös vaaliliitossa olevia puolueita.

 

Gallupeilla pystytään vaikuttamaan vaalituloksiin ja sitä käytetään väheksymään pieniä. Tasa-arvoisen kohtelun vuoksi jokaiselle puolueelle pitäisi antaa sen ansaitsema näkyvyys eikä liika informaatio ole ikinä mitään haitannut. Myöskään teknistä ongelmaa asiassa ei voi olla vaan se pystytään helposti toteuttamaan. Tarvitaan vain journalistista selkärankaa ja kunnioitusta demokratiaa kohtaan, että jokainen puolue, joka on saanut riittävästi kannatusta päästäkseen puoluerekisteriin saisi myös saman kohtelun gallupeissa kuin muutkin puolueet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Matti Simonaho

Gallupit ovat näennäistieteellisiä. Kehitetty Yhdysvalloissa osana jonkin puolueen propagandaa. Ensisijainen kohderyhmä epävarmat äänestäjät. Jos "Suomalaiset ovat jotain mieltä (jostain asiasta)" ja haastateltujen määrä on 5000, niin tiedoksi vaan että Suomalaisia on enemmän kuin 5000: Esitetty virhemarginaali on huomattavasti suurempi kuin mitä on esitetty. Toiseksi, jos summittainen kysely tehdään uudelleen, tulos vaihtelee.

Matti Simonaho

Tehtiin galluppi: "Pitäiskö pienpuolueet ottaa mukaan galluppeihin?". 100% Suomalaisista on sitä mieltä että "Ei.". Vastanneita oli 1. Virhemarginaali +-0 prosenttiyksikköä.

Tehtiin toinen galluppi: "Pitäiskö pienpuolueet ottaa mukaan galluppeihin?". 100% Suomalaisista on sitä mieltä että "Kyllä.". Vastanneita oli 1. Virhemarginaali +-0 prosenttiyksikköä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onko mieltä eritellä sellaisia kannatuslukuja, jotka mahtuvat kokonaisuudessaan virhemarginaaliin? Mikä tuollaisen tuloksen relevanssi on.

Käyttäjän MikaelAlaraappana kuva
Mikael Alaraappana

Sitten pitäisi poistaa myös sinisten kannatusmittaus, jos otettaisiin rajaksi virhemarginaali. Kyllä ne tuolla alapäässä olevilla puolueilla tuntuu aika tasaisesti pysyvän eikä ne heittele siellä sitä 1,9 prosenttiyksikköä. Miksi niitä ei voi näyttää? Ne ovat galluppeja ja vain suuntaa antavia tulosten vuoksi. Pienellä puolueella, joka ei edes saa yhtään tukea yhteiskunnalta, niin tämä lisäisi tietoa omasta suunnasta edes jonkin verran.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tottakai voi. Kysyin vain onko siinä mitään mieltä. Voisi myös todeta että ”muiden puolueiden kannatus alle 2%”.

Toimituksen poiminnat