Mikael Alaraappana

Kannustava sosiaaliturva tai siis sen myytti

Jos menet töihin ja tienaat ylimääräisen 10 euroa, niin kuinka paljon sinulle jää siitä käteen? Entä kuinka paljon siitä pitäisi jäädä käteen, että menisit sen työn tekemään, jotta se tuntuisi vaivan arvoiselta? Eikös paras kannustin työllistymiseen ole se, että työntekijä saa kunnollista palkkaa tekemästään työstä? Vertaillaanpas eri tilanteessa olevien ihmisten nettotuloja.

 

Varoitus, seuraava kirjoitus sisältää paljon numeroita. Jos et halua katsella numeroita, niin hyppää suoraan kahteen viimeiseen kappaleeseen.

 

Jos olet palkkatyössä, niin tilanne on yksinkertainen eikä ylimääräinen raha vaikuta muuhun kuin maksettujen verojen määrään. Laskeskelin seuraavat summat vero.fi laskurilla Helsinkiläiselle kansalaiselle:

30 000 euroa vuodessa tienaavan pitää maksaa siitä ylimääräisestä 10:stä eurosta veroja 3,3 euroa eli käteen jää 6,7 euroa

45 000 euroa vuodessa tienaavan pitää maksaa siitä ylimääräisestä 10:stä eurosta veroja 4,4 euroa eli käteen jää 5,6 euroa

60 000 euroa vuodessa tienaavan pitää maksaa siitä ylimääräisestä 10:stä eurosta veroja 4,8 euroa eli käteen jää 5,2 euroa

100 000 euroa vuodessa tienaavan pitää maksaa siitä ylimääräisestä 10:stä eurosta veroja 5,6 euroa eli käteen jää 4,4 euroa

200 000 euroa vuodessa tienaavan pitää maksaa siitä ylimääräisestä 10:stä eurosta veroja 5,4 euroa eli käteen jää 4,6 euroa

 

Hankalaksi laskeminen menee siinä tilanteessa, kun henkilö saakin jonkinmoista sosiaaliturvaa. Ensimmäiseksi esimerkiksi otetaan toimeentulotuella oleva yksinasuva henkilö, joka asuu Helsingissä. Hän saa 497 euroa perustukea + 675 euroa asumisen tukea toimeentulotuessa kelasta. Sovitaan asian yksinkertaistamiseksi, että hänellä ei ole lisäksi mitään muita tuloja kuin asumistuki, joka on 412,8 euroa. Jos hän saa palkkatuloja koko vuonna 10 euroa, niin hänelle jää käteen 9,2 euroa, koska hänellä on 0%:a veroprosentti eikä hänen tarvitse maksaa toimeentulotukea pois, vaan ainoastaan palkan sivukulut jää hänen maksettavakseen.

 

Tässä on kuitenkin iso MUTTA, eli jos hän onkin tienannut kuussa jo 150 euroa . Sen jälkeen nettotulot ovatkin 0 euroa aina sinne saakka, kunnes hän saa saa työstään palkkaa koko toimeentulotuen summan eli n. 800 euroon asti. Ei hirveän kannustavaa, kun joutuu tekemään ns. ilmaista työtä melko monta tuntia, että pääsee tuon rajan yli.

 

Entäs sitten työttömyysturvalla oleva henkilö. Hän saa 648 euroa 4 viikon välein, josta maksetaan veroja 14% eli hän saa 559 euroa kuukaudessa käteen. Jos hänellä on 516e vuokra, niin hän saa tuon saman 412,8 euroa käteen asumistukea. Hän saa myös kelasta toimeentulotukea 41,2 euroa, jos jaksaa joka kuukausi hakea sitä eli täytellä paperit, lähettää tilitiedot ja kaikki muu sellainen byrokratia sen saamiseksi. Jos hän haluaa tienata 10 euroa, niin hänkin saa sen suoraan verottomana ainoastaan sivukulujen hinnalla eli käteen jää 9,2 euroa.

 

Työttömyysturvalla saa tienata 300 euroa ennen kuin alkaa saamaan soviteltua työttömyysturvaa. Tämän jälkeen saat jokaiselta 10:ltä eurolta 5 euroa nettotuloa. Samalla myös asumistuki laskee, joka vähentää entisestään käteen jäävää rahaa. Yli tuhannen euron kokonaistuloilla (työttömyysraha + palkkatulot) asumistuki alkoi omien laskelmien mukaan laskemaan n.3 euroa per tienattu 10 euroa eli tässä kohtaa saa käteen kokonaisuudessaan 2 euroa per tienattu 10 euroa.

 

Löytyy myös vielä yksi hankala tilanne. Opiskelija, joka menee vahingossa 223 eurolla yli oman tulorajansa, niin hän joutuu palauttamaan yhden kuun opintotuen eli joutuu maksamaan Kelalle 250 euroa takaisin, jonka vuoksi häviää 27 euroa nettotuloissa tuon ylityksen vuoksi. Tälläisiä esimerkkejä Suomen sosiaaliturvasta löytyy vaikka kuinka paljon enkä todennäköisesti huomioinut kaikkia mahdollisia tekijöitä näissä omissa laskelmissa.

 

Näistä kolmesta laskelmasta nähdään se että kansalainen, joka on sosiaaliturvan alaisena, voi joutua maksamaan kaiken tienaamansa rahan takaisin kelalle. Tämä ei kannusta työntekoon. Näiden tulorajojen laskeminen reaalitilanteessa on 10 kertaa vaikeampaa kuin pyöritellä tälläisiä spekulatiivisia laskuja. Työläisen on helppo arvioida mitä siitä työstä tulee jäämään käteen, mutta jos olet sosiaaliturvan alaisena, niin sen arvioiminen ei ole todellakaan helppoa. Monet työssä olevat kertovat sitä, kuinka ei kiinnostaisi jäädä ylitöihin, kun siitä ei jää mitään käteen verojen jälkeen. Entä kiinnostaisiko ylitöihin jääminen, jos siitä ei oikeasti saisi yhtään mitään?

 

Mielestäni sosiaaliturvan ja työn yhdistäminen pitäisi olla aina yksinkertaista, jonka vuoksi kannatan monen tuen yhdistämistä perustulon alle, joka tutkitusti parantaa ihmisten hyvinvointia hyvinvointivaltiossa. Ehkä se myös joskus tulevaisuudessa parantaa heidän henkistä ja fyysistä terveyttä, sosiaalista hyvinvointia, kiinnostusta työelämään ja luottamusta Suomen antamaan tukiverkkoon, jonka kautta se tuottaisi Suomelle kustannussäästöjä muitakin. Tuohon perustulotutkimukseen kommentoin sen, että se ei poistanut näitä työskentelyn kannustinloukkuja, jonka vuoksi ei ole yllättävää, että työllisyys ei noussut. Positiivista oli, että se ei myöskään laiskistanut tuen saajia, niin kuin kokoomus väittää omassa sosiaaliturvamallissaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jeps, ja tosiaan kuvioon astuu nopeasti muitakin tekijöitä. Esimerkiksi toimeentulotuesta saa myös työmatkat ja palkasta ne taas joutuu maksamaan itse. Kuin myös terveydenhuoltomenot, sähkön, veden ja kotivakuutuksen. Jos sattuu huoltamaan muksua, päivähoitomaksu määräytyy bruttoansioiden mukaan - kun taas toimeentulotuella se ei maksa mitään. Matapalkkaisten efektiivinen marginaalivero on suurin ongelma, paljon suurempi kuin suurituloisimpien korkea verotus. Työpaikkoja kun on ylivoimaisesti eniten palvelualoilla kasvukeskuksissa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Esimerkiksi toimeentulotuesta saa myös työmatkat"

Tuo on vähän niin ja näin!

Pekka Pylkkönen

Nojoo, Kelan etuusohjeen mukaan palkasta vähennetään työmatkakulut (sekä 150€) ja jäljelle jäävä osuus huomioidaan Toimeentulotuessa tulona - työmatkoja ei voi saada erillisenä avustuksena. Eli jos palkka on äärimmäisen pieni (alle 150€ + matkakulut) ja työmatkakulut suuret, osa työmatkoista jää itse maksettavaksi.

Samuli Karjalainen

Suurimmat sosiaaliturvan nauttijathan ovat Suomessa yritykset ja maatalous. Asukaslukuun suhteutettuna eniten tukea saavat porotalouden harrastajat. Miksi et vaadi yrittäjiltä oikeata kapitalismia tukien keräilyn sijaan. Yritystuet voitaisiin käyttää muuhunkin kuin Lapin matkailukeskuksiin.

Käyttäjän MikaelAlaraappana kuva
Mikael Alaraappana

Se, että on joitain muita ongelmia muualla, ei poista muita ongelmia. Olen kyllä ottanut kantaa yritystukiinkin, mutta en ole vielä ehtinyt omaan blogiin asiasta kirjoittamaan. Siellä on sekä positiivisia tukia että myös negatiivisia tukia. Minun pitää vielä tutkia asiaa lisää, että voin olla jotain muutakin mieltä kuin poistakaa yritystuet.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Työttömyysturvalla saa tienata 300 euroa..."

Työttömyystuella ei saa tehdä töitä tuntiakaan tai tuet katkaistaan selvittelyjen ajaksi ja tuet saattavat olla helposti toistakin kuukautta katkolla kun virastoissa pyöritellään papereita. Ikävää että näin on, mutta on haluttu luoda pitkä ja hidas pyrogratia oranisoimaan valvontaa.

Käyttäjän MikaelAlaraappana kuva
Mikael Alaraappana

Tästä ongelmasta kirjoitin hiukan sosiaalisen median puolella, että en huomioinut tässä tekstissä byrokratian ongelmia, jotka ovat hyvin epäkannustavia. Tämän takia toimeentulotuki tulee monelle perustueksi, kun joudutaan hakemaan sitä vain sen vuoksi, että selvittelyt ovat kesken. Ansiosidonnaisessa ongelmat ovat samankaltaisia, kun siinäkin aina ensimmäiseksi keskeytetään maksaminen selvittelyjen ajaksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomalaisten pitää itse keksiä tekemistä josta saa kunnon palkan.
Muutama politikko ei riitä työn keksimiseen.

Toimituksen poiminnat